Langkau ke kandungan utama

Menghias bilik mandi

MASYARAKAT Malaysia umumnya kurang memberi perhatian kepada bilik mandi. Malah, tidak ramai sanggup menghabiskan masa dan membelanjakan wang ringgit untuk menghias bilik mandi.

Ini mungkin kerana bilik mandi jarang dilihat orang lain dan kita sekadar menyediakan kelengkapan asas yang perlu.

Apabila menghias bilik mandi, perkara utama perlu diambil kira ialah keselesaan, kesantaian dan keanggunan.

Dari segi warna, masyarakat Malaysia lazimnya menggunakan warna putih untuk bilik mandi. Putih memang sesuai bukan saja kerana warna ini cerah dan anggun, tetapi juga kerana kotoran pada permukaan putih mudah dilihat dan dibersihkan.

Hijau dan biru juga pilihan warna sesuai untuk bilik mandi. Hijau adalah warna alam semula jadi dan bilik mandi berwarna hijau gelap boleh menghidupkan suasana selesa dan tenteram. Manakala, sentuhan warna kebiruan pula menjadikan suasana tenang. Apatah lagi hubungan warna biru dengan air memang sepadan dan sesuai untuk hiasan bilik mandi.

Bagi bilik mandi yang mempunyai tingkap, anda boleh menggunakan fabrik menarik sebagai langsir untuk menampilkan suasana lembut tetapi selesa. Fabrik berkualiti boleh digunakan untuk langsir tingkap dan tirai mandi jika bilik mandi anda dilengkapi tab mandi panjang. Anda memerlukan tirai mandi plastik putih yang tidak mahal bagi lapisan dalam untuk memastikan tempias air tidak keluar dari tab mandi. Manakala penggunaan fabrik hiasan dengan corak yang menarik untuk tirai luar.
Andainya bilik mandi anda tidak mempunyai tab mandi panjang atau tingkap, anda boleh meletakkan fabrik di bawah dan di sekeliling ruang sinki atau sebagai alas kaki di bawahnya. Bagaimanapun anda tidak perlu menggunakan warna atau fabrik yang anda tidak suka semata-mata kerana ia sepadan dengan warna atau lekapan bilik mandi anda. Carilah fabrik yang anda gemari dan boleh dipadankan dengan keadaan keseluruhan bilik mandi anda.

Wangian penyegar udara juga penting untuk bilik mandi. Sentuhan keharuman buah-buahan sitrus mencetuskan persekitaran yang segar dan membantu meneutralkan bau yang tidak menyenangkan. Sebaliknya, kesegaran dan keharuman flora menambah sentuhan kelembutan dalam udara, dan menghidupkan suasana ceria.

Petua menghias bilik mandi dari Eric Leong

Skema Warna
Kebanyakan bilik mandi di Malaysia tidak besar justeru, skema warna bagi bilik mandi seharusnya cerah seperti putih susu, biru air, hijau muda dan kuning air. Elakkan penggunaan warna biru tua, hitam atau kelabu kecuali anda mempunyai bilik mandi yang besar.

Pembahagian Zon

Bahagi bilik mandi anda kepada ruang basah dan kering supaya tampak lebih kemas dan bersih. Anda boleh memisahkan zon kering daripada zon basah dengan menggunakan tabir dan skrin mandi.

Lampu

Bilik mandi patut dipasang lampu siang atau lampu terang (lampu pendarfluor), bukan lampu hangat (mentol kuning). Lampu terang untuk ruang kerja dan lampu hangat bagi menghangatkan suasana. Jadi anda boleh gunakan lampu terang untuk ruang basah dan lampu hangat untuk ruang kering.

Sentiasa buka tingkap bilik mandi supaya udara boleh masuk dan memastikan ia sentiasa kering dan bersih. Gunakan kelengkapan bilik mandi yang tidak mudah karat seperti pewter dan keluli tahan karat.

Untuk memberikan sentuhan yang lembut, pilih aksesori atas kaunter bilik mandi yang cantik seperti pemegang berus gigi dan bekas sabun diperbuat daripada pewter.

Tambah kehijauan dengan meletakkan pokok hiasan dalam pasu kecil untuk menjadikan bilik mandi anda lebih mesra alam.

Haruman penyegar udara boleh menjadikan ruang kecil dalam bilik mandi anda lebih santai, segar dan nyaman.

Ambi Pur, satu-satunya jenama wangian penyegar udara yang menceriakan suasana ruang peribadi anda, dengan bangganya membawakan siri rencana ini, yang berkisar mengenai ruang kediaman impian anda dan keluarga tersayang.

Berkenalan secara lebih dekat dengan Eric Leong

Jangan lepaskan peluang mengenali Eric Leong, pakar hiasan dalaman, secara peribadi dan mendapatkan petua menghiasi ruang peribadi anda dalam jamuan minum lewat petang eksklusif PERCUMA yang dibawakan kepada anda oleh Ambi Pur. Anda hanya perlu menjawab beberapa soalan mudah di bawah untuk memenangi tempat untuk anda dan seorang teman anda!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

akta dan undang-undang pencemaran air